Om alkohol – del 2 av 3

Jag tänker inte ta ansvar för om du blir upprörd av denna text. Läs inte, i så fall! Dessa åsikter är helt och hållet mina och gäller ALLA som dricker alkohol, oavsett mängd. Jag hoppas faktiskt att mina åsikter kan få dig att tänka efter lite.

Nu för tiden är tillvaron fylld av alkoholreklam. Inte bara där vi fattar att det är reklam, utan överallt – det finns vin- och öltips i mattidningar, veckotidningar och i dagspressen. De flesta människor går på myten om att alkohol är symbolen för ”det goda livet” och överallt ”skryter” människor med att de dricker alkohol. Facebook är ett riktigt alkohol-skrytarställe (”Dricker en cider och har det bra…” ”Tar mig ett glas vitt…”), där mångas profilbilder till och med innehåller alkoholintag i någon form. De flesta ser också ledigheten som synonym med att dricka alkohol. Att ta sig ett glas vin, en cider, en öl till helgen är nog mer regel än undantag.

Jag anser att folk i allmänhet hyllar alkohol på så många sätt man bara kan komma på, främst genom lovsånger och spritaltare (jaja, jag vet att det heter snapsvisor och barskåp!). Mjölken får minsann samsas med andra varor, men spriten har ett eget skåp… Vin kan till och med få en helt egen källare! Att sjunga lovsånger till Gud/Universum/Livets källa/En Högre Makt/VadDuNuVillKallaDet görs inte ”ostraffat” på en fest, men att sjunga lovsånger till alkohol har ingen problem med. Är inte det konstigt, om vi tänker efter?

Dyrt är det också, med alla former av alkohol. Men det intressanta är att de människor jag känner som utan att blinka slänger ut hundratals kronor på alkohol, är samma människor som ofta klagar över att de ”inte har råd”…

Jag anser också att människor som blir personlighetsförändrade av alkohol, hur lite det än är, de ska inte dricka alls. Människor som inte blir personlighetsförändrade av alkohol behöver inte dricka överhuvudtaget. As simple as that.

Var och en som dricker alkohol så fort den har tillfälle, har enligt mig alkoholproblem, alltså problem med alkohol. Den som blir bjuden och inte kan tacka nej utan att ha en anledning (såsom bilkörning, graviditet etc.), den har alkoholproblem. Den som strävar efter att skapa tillfällen för att ha en anledning att dricka alkohol, den har alkoholproblem.

Människor som dricker alkohol slänger bort en stor del av sina liv. Vi är skapade till att vara skapare i våra egna liv och kunna åstadkomma storverk, även om det bara är i det lilla. Alkoholen avtrubbar dina sinnen, gör dig fokuserad på att ha ”skoj” (Jag säger som Madonna: ”Skoj” är överskattat!) istället för att göra världen till ett bättre ställe att leva på. När din tillvaro går ut på att fokusera på ledigheterna samt se till att ha ”skoj” på dessa, då bör du se upp med alkoholanvändandet!

Då är du nämligen precis en sån människa som de som har makten vill ha många av; Människor som fokuserar på ”skoj” alternativt ”att koppla av” gör inte uppror, hittar inte på lösningar som kan få makten ur balans eller gör andra saker som kan skapa oreda i den världsordning som nu råder. Ett visst regelbundet intag av alkohol gagnar makten över hela världen. Marx hade delvis rätt när han sa att religion var opium åt folket (i de kulturer där inte alkoholen flödar så används religion för att hålla folk i schack.), men i vår sekulariserade värld så är alkohol (och tevetittande!) folkets opium. Människor som gärna tar sig ett glas eller två går in i dimman och slutar tänka efter, även om det bara är tillfälligt. Praktiskt för makten, att folk inte gör mer än arbetar, tittar på teve och super till ibland! ”Bröd och skådespel åt folket!”

Man har också gått på myten om att alkohol skulle vara nyttigt. Studierna är oftast beställda av vintillverkare… Det ämne i rött vin som är nyttigt finns i druvor. (Ät druvor istället!) Alkoholen är fortfarande skadlig. För levern, för bukspottkörteln, för hjärnan och för magen. Allt detta skadas VID VARJE ALKOHOLINTAG. Kroppen hinner som regel inte repareras mellan varven.

De relevanta studier om alkohol som gjorts har istället gjorts på alkohols påverkan på hjärnan. Och de visar entydigt på en och samma sak: De sociala ”vinster” du gör med alkohol är inbillning. Den kroppsliga påverkan av alkohol i form av dålig balans, sämre talförmåga, trötthet och att det snurrar i huvudet är de enda effekter alkohol har. Alla andra effekter är ren och skär inbillning, som att du törs mer, att du blir avslappnad (trött – ja), att du blir gladare, mer sanningsenlig etc. Studie efter studie har visat att det är inbillning. Min f.d. svåger och en kompis till honom drack sig t.ex rejält berusade på outspädd svartvinbärssaft och förblev fulla trots att de fick veta vad de druckit. De blev aspackade av vanlig saft. Inbillning, alltså.

Din kropp består till 70% av vatten. Alkohol torkar ut kroppen. Till den grad att du förmodligen förlorar lite vatten ur kroppen varje gång. Uttorkade människor på akutmottagningar är inte ovanligt, men uttorkningen ger dig andra symptom än törst. Om du dricker alkohol måste du dricka lika mycket vatten och minst 1- 2 liter vatten till. Den dagen. Annars torkar du ut kroppen. Badda huden med alkohol om du inte tror på att det är uttorkande…

Många människor äter något som de mår illa av och äter sedan aldrig det livsmedlet igen. Av någon underlig anledning gäller inte det alkohol. Många mår inte bra dagen efter (uttorkning!!!), men väljer ändå att göra om samma sak igen och igen. Vilket de inte skulle ha gjort om det gällt äpplen t.ex. Då skulle de aldrig mer ha ätit äpplen. Eller vi kan ta jämförelsen med allergiska reaktioner. Tänk om baksmällan egentligen är en allergisk reaktion för att din kropp vill att du ska undvika allergenen alkohol?

Fortsättning följer…

About the Author Ingela Melinder

Leave a Comment: