Om alkohol – del 1 (av 3)

Man dricker alkohol av fyra primära orsaker: Tröst, skydd, flykt och/eller belöning. Oavsett vad folk säger att skälet till att dricka alkohol är, så ryms det inom en eller flera av dessa orsaker.

Börja granska dina egna skäl till att dricka alkohol så kommer du att upptäcka vilken av dessa som är den EGENTLIGA anledningen till ditt alkoholintag.

TRÖST: Inte så svår orsak att förstå. När man dricker för att dränka sorgerna dricker man för att trösta sig. Om man tar sig ett glas till helgen för att veckan varit tung och jobbig dricker man av tröst. Det kan också vara att man har en komplicerad relation till någon och därför tar sig ett glas. Alkoholister finner ofta tröst i alkoholen. Rökare tröstar sig ofta med cigaretten, lugnar sig om det känns stressigt.

SKYDD: Vanligast bland ungdomar och vuxna med dålig självkänsla/dåligt självförtroende. Man dricker för att våga. Man dricker också för att slippa stå till svars för det man gör under berusningen. Fylla på många personalfester kanske används som skydd? Cigaretter kan bli ett skydd för många rökare; att hålla i giftpinnen skänker en viss trygghet. Glaset i handen kan också vara ett slags skydd. När man dricker för att alla andra gör det, är det också av skyddsskäl.

FLYKT: Närbesläktad med tröst, men brukar användas av dem som inte tycker fullt lika synd om sig själva. När man dricker för att fly verkligheten en stund, för att roa sig lite extra så är detta grundorsaken, flyktkänslan. Narkotika används ofta som flykt från verkligheten.

BELÖNING: Det stora flertalet alkoholdrickare hämtar här sin orsak till att dricka, belöningen. Att ta sig ett glas till helgen för att veckan är slut; för att koppla av; för att det är gott. Den som säger att den ”unnar sig” ett glas alkoholdryck är belöningsdrickare. När man dricker för att fira är det också av belöningsskäl.

Jag kanske har glömt något exempel, men du fattar poängen. Och om du från och med nu börjar fundera över VARFÖR du dricker alkohol (eller röker, äter/dricker söta livsmedel, knarkar etc.), istället för att bara dricka utan eftertanke, så börjar du komma en bra bit på vägen mot att lära känna dig själv. Och det är långt mycket mer spännande än att trösta sig, skydda sig, fly eller belöna sig med det som egentligen är skadligt för kroppen.

Fortsättning följer…

About the Author Ingela Melinder

Leave a Comment: