Många MLM är förtäckta pyramidspel!

Nu har jag funderat på detta i alldeles för många år, och även skrivit om det här på bloggen. Men nu tänker jag inte linda in mina åsikter längre: De flesta MLM-företag/nätverksmarknadsföringsföretag/företag inom network marketing är faktiskt förtäckta pyramidspel!

Jag har medvetet aldrig hängt ut något företag, men nu känner jag att det börjar vara dags att prata klartext. Och klartexten handlar om att de flesta företag där du ges möjlighet att tjäna pengar på flera nivåer egentligen är mer eller mindre pyramidspel där huvudinkomsterna kommer från rekrytering av nya ”säljare”. Alla företag inom MLM/network marketing kan nämligen delas in i följande kategorier:

A. Det finns inga externa kunder till företaget. Alla som blir ”medlemmar” i företaget är både kunder och återförsäljare. Samtidigt. Man kan inte ens skaffa kunder utan att de samtidigt blir återförsäljare. Detta är ett solklart pyramidspel, även om Lotteriinspektionen godkänt det.

B. Det är frivilligt att skaffa externa kunder. Det är dock oftare fördelaktigare att bli ”återförsäljare” i stället, vilket gör att alla som jobbar med företaget i princip aldrig skaffar externa, rena kunder, utan ”alla” blir medlemmar/återförsäljare. Pyramidvarning, oavsett DF:s och Lotteriinspektionens bedömningar.

C. Det finns ett KRAV på att man ska skaffa externa kunder, annars får man inte betalt. Mig veterligt finns det bara två MLM-företag som håller måttet här och det är ACN och Zinzino. Det här är den enda MLM-formen som borde få finnas, enligt mig, de andra borde vara förbjudna. Dessutom är det här den enda MLM-formen som är logisk, eftersom den bygger på att företaget får in fler KUNDER genom många återförsäljare. Det är också den enda formen som ger en stabil återkommande inkomst, eftersom den bygger på att det finns en kundbas med kunder som köper återkommande.

Det finns dessutom ett EU-direktiv som säger att minst 50 % av företagets omsättning ska komma från rena kunder. Örjan Saele har bloggat om det alldeles nyligen, ett inlägg som delades på Facebook av hjärnan bakom MasterMind-eventen, Art Jonak. Tittar man på detta EU-direktiv så finns det inte många företag inom nätverksvärlden som går genom nålsögat!!!

Vemma har ju till exempel nyligen blivit ”stämplat” av Lotteriinspektionen, så troligtvis hör de hemma i kategori A (eller möjligtvis kategori B). Företaget Emgoldex är ju polisanmälda som pyramidspel, så det är ju ett solklart fall av kategori A. Det finns dessutom fler om man kollar på Lotteriinspektionens hemsida. Men det finns massor som inte är där, men som ändå inte jobbar med kundanskaffning i första hand.

Var hör ditt MLM-företag hemma, har ni fokus på kunder eller blir alla bara ”medlemmar/återförsäljare” i företaget?

About the Author Ingela Melinder

Livsstrategicoach. Har förstått livets hemligheter genom studier av Lagen om Attraktion. Erfaren inom många områden. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Hundstrategicoach och Hundexpert. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor. Glad och lycklig.