Bara godkända hälsopåståenden får användas!

Alldeles nyligen stod det klart att man inte får påstå någonting om en hälsoprodukt, utan bara får använda exakta ordalydelser om de beståndsdelar som ingår. Man får inte säga eller skriva någonting annat än de godkända påståendena som finns på en lista här.

Det här ställer till det för många kosttillskott som finns ute på marknaden, varav många säljs genom nätverksmarknadsföring. För att hålla sig inom lagens ramar så gäller det alltså att läsa in sig på vad man kan säga och inte och sedan hålla sig till den exakta frasen. Att berätta om sina egna eller andras positiva upplevelser av en produkt är inte heller tillåtet enligt de nya direktiven!

Det här är särskilt viktigt om du SKRIVER något om ett kosttillskott eller livsmedel, så att det du skriver håller sig till reglerna. Man bör alltid tona ner alla hälsopåståenden om kosttillskott och liknande, och det gäller alldeles särskilt om man marknadsför dem via mlm/nätverksmarknadsföring/relationsmarknadsföring/direktförsäljning. Det är så lätt att alla överdrifter man gör i slutändan slår tillbaka på en själv, och nu när dessa regler finns så bör man verkligen tänka sig för.

******************************

Bara godkända hälsopåståenden på livsmedelsförpackningar från den 14 december 2012

Ur nyhetsarkivet 2012-12-14

Från och med idag får tillverkare av livsmedel och kosttillskott bara använda sig av godkända hälsopåståendena på förpackningar, i reklamen och webbsidor. Livsmedelsproducenterna har haft över ett halvår på sig att anpassa sig till de 222 hälsopåståenden som har vetenskapligt stöd. Regleringen syftar till att man som konsument ska kunna lita på de positiva hälsoeffekter som ofta utlovas i märkning och reklam.

Från och med 14 december får livsmedelsproducenter inklusive kosttillskott enbart använda sig av godkända hälsopåståenden i sin marknadsföring, på förpackningar, reklam och webbsidor. Totalt har 222 allmänna, funktionella hälsopåståenden godkänts av EU. De godkända hälsopåståendena får inte avse själva produkterna, utan ett specifikt näringsämne eller annat ämne i produkterna som har en betydelse för kroppens funktioner eller för viktkoll.  De flesta godkända hälsopåståendena gäller vitaminer, mineraler, fettsyror, protein och specifika fibrer samt ett fåtal livsmedel som till exempel valnötter och fisk. Andra ämnen som har fått godkända hälsopåståenden är till exempel linolsyra och sockerersättningsmedel.

Läs resten:

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Bara-godkanda-halsopastaenden-pa-livsmedelsforpackningar-fran-den-14-december/

 

About the Author Ingela Melinder

Leave a Comment:

2 comments
hälsopåståenden - ja tack. EU - nej tack says 15 maj, 2014

Skamligt av EU att man inte får göra hälsopåståenden. Läkemedelsindustrin jublar.

Reply
konsumentombudsmannen och hälsopåståënden says 19 maj, 2014

Godkända hälsopåståenden innebär dödsstöten för alternativmedicinen. EU kan dra något gammalt över sig.

Reply
Add Your Reply